tiistai 3. marraskuuta 2009

Näkökulma väkivaltaan

"Väkivalta synnyttää väkivaltaa"

Mitä tuo lause tarkoittaa, ja miten se pitäisi ymmärtää? Voiko sen ymmärtää jotenkin muuten kuin kehotuksena pidättäytyä väkivallasta?
Jeff Cooper on sanonut seuraavaa: One bleeding-heart type asked me in a recent interview if I did not agree that ‘violence begets violence.’ I told him that it is my earnest endeavor to see that it does. I would like very much to ensure—and in some cases I have—that any man who offers violence to his fellow citizen begets a whole lot more in return than he can enjoy.

Vapaasti suomennettuna ja referoituna Cooper toivoo, että kuka tahansa joka käyttää väkivaltaa kanssaihmistään kohtaan, saakoon sitä samaa lajia paljon enemmän kuin mitä kykenee vastaanottamaan.

Tästä päästäänkin oivasti Suomen rikoslakiin. Neljännestä luvusta löytyy hätävarjelupykälä, jossa mainitaan hätävarjelun liioittelu. Miten ihmeessä hätävarjelua voi liioitella? Kenellä ihan oikeasti kylmä harkinta, tilannetaju, arviointikyky jne. pelaa sataprosenttisesti, kun henkeä ja terveyttä uhataan? Laki suojelee tässä hyökkääjää, ja rajoittaa uhrin oikeutta henkilökohtaiseen koskemattomuuteen. Hätävarjelu poistaa teon rangaistavuuden, se ei siis tee takaisinlyömistä oikeaksi toimenpiteeksi. Vastatoimenpiteet pitäisi kyetä mitoittamaan niin, että oikeudeton hyökkäys saadaan pysäytettyä, mutta yhtään enempää et saa tehdä. Sitten on vielä edessä pitkä oikeudenkäyntiprosessi, jossa tutkitaan kumpi löi ensin ja monestiko ja kuinka lujaa ja oliko mahdollista juosta karkuun vai eikö ja mikä oli motiivina mihinkin ja ja ja... *huokaus*
Oikein huonolla tuurilla henkilö X käy kimppuusi kadulla. Puolustaudut tönäisemällä hänet kauemmas. Henkilö X horjahtaa katukiveystä vasten ja murtaa jalkansa. Päädyt maksamaan sakot, saat kenties jopa vankeustuomion pahoinpitelystä. Maksat omat oikeudenkäyntikulusi, maksat vastapuolen oikeudenkäyntikulut, maksat korvauksia kivusta ja särystä... ja kaikki vain sen takia että tuntematon henkilö käy kimppuusi kadulla.

Toivottaisin tervetulleeksi sellaisen muutoksen lakiin ja suomalaiseen oikeuskäytäntöön, että itseään saisi ihan oikeasti puolustaa. Oikein olan takaa. "Oikeudettomaan hyökkäykseen syyllistynyt menettäköön kaikki oikeutensa ruumiilliseen koskemattomuuteen hyökkäyksen, sekä välittömästi hyökkäyksen jälkeen alkaneen vastahyökkäyksen (ts. koston) ajaksi." Tuon lauseen kun näkisi lakikirjassa joskus... Kansanedustajat, tämä ajatus on vapaasti käytettävissä. Tehdään yhdessä Suomesta turvallisempi ja oikeudenmukaisempi paikka asua.

1 kommentti:

  1. Samaa mieltä. Suomen laki on joissain kohdin hieman erikoinen.

    VastaaPoista